Värikästä elämää

Kun Beatlesit soittivat Yellow Submarinea, synnyin. Hippikausi oli aluillaan ja television lähetykset olivat mustavalkoisia. Sama väritys näkyi kauttaaltaan koko maailmassa. Amerikassa musta ja valkoinen väestö elivät rinnan, mutta oikeuksiltaan eriarvoisina.

Tuolloin Kiinassa alkoi kulttuurivallankumous. Maailman vallasta väänsivät kättä Neuvostoliitto ja Yhdysvallat kilpaillen mahdistaan myös ulkoavaruudessa. Tuona maailman aikaan kasvoin lapsuuteni ja nuoruuteni Jyväskylässä, Puuppolan kylässä.

Nyt, vuonna 2022, elämme informaation yltäkylläisyydessä, hektisessä maailmassa. Värikkyys näkyy erilaisten tapahtumien kirjona niin lähellä kuin etäällä. Ajan ilmiöt ovat kirjavia laidasta laitaan. Tänä maailman aikana rakennan parempaa huomista. Tuossa rakennustyössä minulle tärkeitä asioita ovat arvot, sivistys, ihmisen hyvinvointi ja sujuva arki.

Perheeseeni kuuluu kaksi omaa lastani: tytär (s.1993) ja poika (s.1995), mieheni Petri Kuntsi, hänen kaksi poikaa (s. 1993 ja 1989). Lapset ovat jo muuttaneet omilleen ja olemme saaneet lasten lapsiakin, joten isovanhemmuus on tärkeä osa elämäämme.

Perheen ja työn lisäksi minulle tärkeitä asioita ovat aina olleet liikunta, kirjallisuus, kuvataide ja käsillä tekeminen. Harrastukset ja liikuntalajit vaihtelevat vuodenaikojen mukaan: lumilautailu, luistelu, hiihto, pyöräily, mökkeily, kalastus, uinti ja neulominen. Kuvataiteita harrastan lähinnä nauttien toisten tekemistä töistä kiertelemällä museoissa ja gallerioissa niin lähiympäristössä kuin matkoilla.

Olen apulaisrehtori Valteri-koulu Onervassa, joka muodostui kahden Valtion erityisoppilaitoksen Haukkarannan koulun ja Jyväskylän näkövammaisten koulun yhdistyessä vuoden 2013 alussa. Elokuussa 2015 verkostona toimineet Valtion yleissivistävät erityiskoulut yhdistyivät yhdeksi organisaatioksi Valteri-kouluksi, jolla on kuusi toimipistettä: Helsingissä Ruskis ja Skilla, Mikkelissä Mikael, Kuopiossa Mäntykangas, Oulussa Tervaväylä ja Jyväskylässä Onerva. Onerva tarjoaa palveluita oppimiseen, kun vaikeudet liittyvät näkemisen, kuulemisen, kielen ja kommunikaation taitoihin. Tehtäväni on johtaa opetusta.

Oppimisympäristöjen kehittäminen on ammatillinen intohimoni. Johdin Onervan uudisrakennusprosessia käyttäjän näkökulmasta ja siinä tehtävässä perehdyin, miten oppiminen ja työnteko on muuttunut ja miten se näkyy tulevaisuuden toimintaympäristöjen muutoksessa. Hankkeessa kehitettiin eri tapoja osallistua oppimisympäristön luomiseen ja kaikille sopivaa oppimisympäristöä. Näitä teemoja avaan julkaisussani "Oppimaisemaa luomassa".

Kiinnostukseni yhteisten asioiden hoitoon tulee esille luottamustehtävissäni. Kunnallispolitiikassa toimin Jyväskylän kaupungin valtuuston 1. varapuheenjohtajana, valtuutettuna ja Maakunnan yhteistyöryhmän jäsenenä. Aiemmin olen toiminut mm. kunnanvaltuutettuna ja kunnanhallituksen jäsenenä myös Muuramessa. Ehdokkuus Eduskuntavaaleissa 2011 ja 2015 olivat erittäin mielenkiintoisia. Ensimmäisellä kerralla sain ääniä enemmän kuin Jyväskylän kaupunginteatteriin mahtuu katsojia ja toisella kerralla puolikkaan jäähallillisen verran. Entä tänä keväänä? Olisiko niin, että "kolmas kerta toden sanoo"?


Lisää värikkäästä elämästäni löydät tästä: